Projekt -sova-egen-säng-

Har nu i ca två veckor kämpat med att få stumpan att sova hela natten i sin egna säng. Det är hur mysigt som helst när det kommer tassandes på natten men alla vi sover sämre då så det blir värt dom extra vakna stunderna om nätterna som har varit det senaste. De första dagarna var jobbigast och det var endel gråt och klagande MEN det gick ganska snabbt över till att hon sov många nätter utan att ens vakna. Vissa nätter vaknade hon till och kom in men fann sig i att krypa ner i sin egna säng igen. Kom tassandes på morgonkvisten ist för att slumra o mysa lite i vår säng <3 Nu iaf de senaste dagarna känns det som vi är tillbaka till ruta ett *suck* och det känns ju inte så roligt. Kan vara så att det är för att det varit mycket ståhej nu hela helgen och mycket som varit i omlopp i den lilla kroppen. I natt har det iaf varit liiite bättre så vi hoppas att det ger sig... :)

Senare idag när stumpan kommer hem ska vi plocka ris och sätta lite här o var. Fjädrarna ska även dom och vi ska måla lite påskkort med. Köpte en packe med färgglada tulpaner i fredags. Står här och blommar så fint på bordet... :)






Vädring på hög nivå...

Igår hade vi storvädring här hemma. Min duktiga Älskling kunde äntligen ge sig på att byta entrédörren och sidofönstret! Vilken skillnad det blev!! Så ljust o fint :) Kvar är nu att byta lilla fönstret jämte som är beställt, lägga ny isolering och sätta på den nya panelen. Kommer bli liggandes panel med grå färg. Samma kommer bytas och sättas sen väggen till vardagsrummet som är gammal panel idag och även garaget sen kommer bli samma med liggandes i grått. Kommer bli ett helt nytt hus... :)

Kvällen sen bestod av tänd brasa, MASSA värmeljus och pizza :))


Före och efter...








Ny vecka...

Helgen är redan slut och vi går nu mot påsken. Har varit en fartfylld helg med kalas och dörr/fönsterbyte...

I fredags var det handling, städning och bakning. Allt går ju så förbannat långsamt för mig så det tog lååång tid men blev iaf gjort tillslut :) Fick besök ifrån Onsala med på kvällen så det blev goda tacos på kvällskvisten. Lördagen var det kalas som gällde. Jösses vilket liten energiknippe Moa har varit... haha :D Det var en MYCKET nöjd liten tjej som tom bad om att få sova middag igår efter lunchen, DÅ är hon trött! :) Tack alla som varit med o firat vår lilla 3 åring!! :) <3


Lite från Moas firande...






Kvällsfirande...












v 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Lilla hjärtat 3 år idag <3

Helt sjukt att det redan var tre år sedan som vattnet hade gått och vi var inne på kss med ENORMA smärtor och väntade så på att få se vår lilla bebis för första gången :)

Vi gick upp tidigt idag så vi fick grattat vår stora tjej på morgonen. Kl 5 ringde klockan och vi gick upp för att ta fram paketen och få igång stämmorna lite :P Gick in sjungandes med alla paketen men det var ingen som ville vakna minsann! haha hon bara grymtade lite och vände på sig mot väggen, tog en liten stund innan vi fich liv i henne <3 Sen var det andra bullar, hon öppnade paketen i rask takt och det var en mycket nöjd liten tjej som genast började leka med sina presenter. Det hon tyckte bäst om var ett set med klackskor och smycken. Såna här skor fick hon prova hemma hos sin kusin Wilma innan Jul och har trånat såå sen dess :)


Tidiga morgonkort på en sömning tjej <3









Våfflor dagen till ära...

Har precis plockat undan efter middagen och Moa sitter med sitt memory o parar ihop alla små söta bilder...

Ja idag är det ju våffeldagen och då måste man ju äta våfflor :D Härliga, krispiga med grädde o sylt på. Blir lite sent idag men Oskar jobbar över idag med och Moa längar så. Passar bra att avsluta kvällen idag med lite gott så nu längtar vi extra mycket till han kommer hem här... :)









Barnarbete...

Ja tur att man har en liten söt hjälreda här hemma när dammråttorna gör entré :D Moa tycker det är såå roligt att städa nu. Hon städar sitt rum och lekrum så fint och visar stolt upp resultatet när hon är färdig <3 Tas dammsugan, moppen eller trasan fram så är hon där på 1 sek och ska hjälpa till... haha sötnosen :)


Så här farlig är man för dammråttorna *Grrrr*... hihi <3





Svårt med namn...

Pojknamn, flicknamn, finns ju såå många men ändå så få känns det som! Vi har pratat om en del namn och fastnat för ett eller två betydligt mer men sen måste det ju passa med när den lill* kommer ut. Inte lätt det där :) Tycker det är mycket lättare med flicknamn så det blir väl en liten pojk just därför... hihi :P

Dessa namn har vi fastnat för än så länge...

Thilda
Alice
Bella


Neo
Lucas





Vitt o fräscht...

Det senaste projektet vi haft här hemma (förutom att göra klart annat :P ) är våran lilla toalett. Denna vidriga lilla plats som förut var en stinkande, ful och ofräsch är nu så FIN! :) Bara att få bort den äckliga plastmatta som förut täckte golv och väggar gjorde sitt och den stanken som gjorde sig fri när vi tog ner skiten vill man inte ha i sitt hem! Urk!! Nu är det nya fräscha väggar i vitt, klinkers på golvet med golvvärme, nya möbler och tillbehör, ja bara allt såå mycket bättre... :) Vatten behöver kopplas i och vi väntar på fönstret som är beställt som ska bytas ihop med nya ytterdörren och sidofönstret... SNART äntligen kan det göras. Har inväntat bättre väder nu utan massa minusgrader eftersom vi måste öppna upp och byta panelen samtidigt...



Lite skillnad!!








Kalas i stora lass...

Nu i helgen var vi i Onsala och firade min käre bror som fyllde 17 igår och vi passade även på att fira Moa med samtidigt. Var mycket trevligt och så otroligt god mat, mamsen är bäst :) <3 Kom många som ville vara med och fira och det var en kväll med MYCKET bus o lek. Moa somnade så nöjd när de flesta gått hem... :)

Nu på fredag väcker vi lilla födelsedagsbarnet innan Oskar åker till jobbet med paket på sängen sen fortsätter vi med firande på lördag. Blir fullt ös med andra ord. Kan inte förstå hur tiden har kunnat gå så fort och att det redan är 3 år sedan Moa ville komma till oss i stora världen. Så enormt stort är det! <3


Lite kalaspix...















Rosa, rosa, rosa...

Sitter här o äter lite smörgårtårta med MASSOR av räkor på. Jösses vilken njutning för magen! Räkorna är ju nyttiga iaf, måste lyxa till det lite ibland :))

Idag har jag och Moa varit på mvc och lyssnat på bebisen. Magen låg bra på kurvan och går lite över mot vad jag låg med Moa. Hjärtljuden låg samma som de senaste gångerna och de är betydligt högre än Moa hade (hon hade ganska låga). Stumpan sken som en liten sol när Irene fick fram hjärtslagen och visade med deras lilla bebismodell hur den lill* låg i magen. Inte lika roligt att vänta till provtagningen för idag var det mängder med folk men det gick smidigt ändå. Moa väntade så efter att vi skulle till affären och köpa gott att bjuda på för att ha med till dagmamman. Stora tjejen fyller ju 3 år på fredag <3

Väl inne i affären tog hon sin lilla vagn och skulle shoppa. ROSA glass, ROSA o LILA strössel med glitter och hjärtan, maränger och kex packade hon ner i sin vagn och sen var hon nöjd och vi gick till kassan. Hann knappt stanna bilen hos inga-lill förrens hon skulle ut o visa vad hon köpt med sig... Gullungen!! :)







v 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Längtar...

För ett litet tag sedan var vi inne o tittade på sängar. Den vi har nu är inget bra och det värker både här o var, speciellt på Oskar. Var inget planerat med vi kom iaf ut ifrån Sova med papper på en beställd säng. Längtar som tusan och blir allt som planerat så ska den komma hemlevererad i slutet av denna vecka *HOPPAS HOPPAS*




Diamant Kontinental






v 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.



v 28


Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma.


Vår i luften...

Underbart väder ute idag och de senaste dagarna som varit. Man blir ju bara så glad! Känner verkligen våren i luften med värmen från solen och all skönsång ifrån fåglarna...

Har precis vilat en stund medans älsklingen håller på att greja och stumpan är o leker med Emmie o Ebba. Har inte sovit många blundar inatt för jag haft så ont, så det var väldigt skönt att kunna göra. Har försökt att gå lite försiktigt nu två dagar innan, bara korta bitar och väldigt långsamt i det sköna vädret. Tvättade golven här igår med så nu får jag tacken för det i form av ännu mer eländig värk som man blir så trött på :( TUR att det är så härligt väder ute så kan man iaf gå ut o sätta sig en stund i den värmande solen... :)

I torsdags bytte jag gardinerna i sovrummet till de vita. Väntat tills vårkänslorna infunnit sig i kroppen och nu e de här! Blev väldigt ljust o fint, speciellt nu när solen visar sig så glatt...


Vårkänslor! :)








Väntan...

Denna klänning väntar vi på att den ska komma till Lindex. Står att den ska komma in v 11 så förhoppningsvis får stumpan klä sig i denna fiiina på sin födelsedag. Allt ska vara rosa lr lila nu och prinsessa är hon minsann varje dag så denna kan väl ingen liten prinsessa motstå... :)





Bebismagar...

Sitter här o kikar på lite kort från när Moa låg i min mage. Kul att se likheter/olikheter på magarna. Tycker faktiskt att det är lite skillnader på magarna, inte för att det spelar ngn roll men är roligt att se iaf... :)

Moa vs syster lr bror i ungefär samma vecka...





Mer snö....

Snön vräker ner IGEN och nu får det fan vara nog!! Har börjat ana vår i luften under helgen och så nu trilskas vädergudarna med oss igen... usch!!

Älsklingen ringde förut när han pratat med grävaren om att gräva upp för dräneringen. Vi vill sätta igång så fort det går för att ha det gjort eftersom vi ska göra det själva. Det kommer ju bli en enorm sörja men man vet aldrig vad som händer sen i slutet av graviditeten, eller efter med för den delen så vi håller tummarna för att snön ger sig snart! Ska ringa till kommunen igen här strax för uppmärkning av vattenledningar osv. Även allt annat som ligger runt huset som behöver märkas ska jag försöka få tag i de berörda. Känner mig totalt vilsen när det gäller detta men man lär väl sig ngt förhoppningsvis :)

Har tagit hem vaggan nu som bebis ska sova i. Hade den när Moa var nyfödd med och nu ska den sprutas vit. Oskar har fått kläm på det här med sprutmålning nu så det underlättar ju enormt mycket! Slipper man stå med pensel... :) Ska börja kika igenom vad som finns på vinden med. Det är inte så längesedan det packades upp och man tror att man givetvis ska komma ihåg men nu står man här o vet inte riktigt vad som man sparat och vad som har kastats...

Moa sitter o tittar på fifi och blomsterfröna så ska göra henne sällskap nu. Ville inte ge mig ut på vägen idag så vi försöker aktivera oss här hemma så gott det går...


Svårt att tro idag att Moa varit så liten och sovit sött i denna :)







RSS 2.0