Välpackat...

Moa har alltid med sig sin mimmiväska till dagmamman med lite extrakläder o dyl. Ibland tas det med en liten leksak som stoppas i väskan och vi går igenom den dagen innan för att se så allt är med. I söndags var det Moa själv som packade sin väska. Hon gick här länge, länge för att få med sig allt... o då menar jag ALLT! lilla stumpan hade knökat hela sin väska full med allt man kan tänka sig. Glitterpennor, ritblock, smycken, små katter med tillbehör, diadem, solglasögon, my little ponies, barbiedockor mm mm och givetvis sin kära nalle på toppen av isberget... hahaha hon orkade knappt bära sin väska men hon var såå nöjd med packningen! :)


v 22


Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.


Barnvagn beställd...

Nu är barnvagnen beställd. Hittade ett erbjudande som resulterade i 2000 kr billigare så det fick bli nu. Hade tänkt att vänta till lite närmare sommaren men som sagt så var det ett par tusen billigare, kändes lika bra... :)


Färgerna blev vitt o svart ( surprise, surprise :P )
Sliter oss från vårt märke som vi haft till Moa så vi hoppas vi blir lika nöjda med detta... :)


Veckan som varit har haft innehåll av sjukor till höger och vänster. Sa förra söndagen att vi sluppit sånt här och att det var så skönt. MAN SKA ALDRIG SÄGA NÅGOT!!!! :( Hoppas vi haft vårat nu och att vi slipper det..... i några år minst! Moa har fortfarande elak hosta när hon sover men ingen feber nu iaf och hostan går åt rätt håll. Oskar hade sin släng av magsjukan här igår som Moa och jag haft under veckan så nu får det vara nog...


Mammas lilla bokmal <3

Kiddy Guard...

Har länge varit på väg att köpa en grind till trappan ner men har inte blivit av. Eftersom intresset inte funnits av Moa att gå ner och vi har hållt på o grejat med den har det helt enkelt skjutits på. Nu är iaf en beställd och på väg hem till oss. Efter många funderingar fram och tillbaka blev det en Kiddy Guard grind. Denna fastnade jag för av anledningen att den inte har några trösklar eller jobbig utåt el innåtöppning och den ska vara mycket lättöppnad med en hand. Denna dras ut från en kasett på väggen och fästes i en hållare på andra sidan. När den är öppen lägger man knappt märke till den så det gillar vi! Kan den vara kvar i många, många år sedan när våra blivit större utan att vara i vägen. Perfekt att bara dra fram om det kommer mindre o hälsar på... 


Pojke/Flicka?

Nyfikenheten är stor vem det är som gömmer sig där inne i mörkret! pojke? Flicka? Vi vill veta... eller ska vi vänta? Är ju en otrolig grej att gå väntandes och få överraskningen vid födseln, men samtidigt otroligt att kunna se det innan! Svårt det här men dragningen åt det ena hållet är väldigt stort och vi har möjligheten så då varför inte? Ja vi får se hur det hela utvecklar sig... :)


Vem är du där inne?

Spännande!!! =)

Bokningen är bekräftad!


Brrrr...

Har precis lämnat lilla stumpan hos sin dagmamma. Det var ett mycket kärt återseende nu efter dessa veckor! Moa var sprallig hela morgonen för att hon skulle till Inga-lill... Sötnosen :)

I lördags var vi inne i Skövde och köpte trägolv till hallen + laminatklinkers till lilla hallen nere. Hämtade en kärra i Mariestad och passade då på att kolla Insats till vår öppna spis. Fanns ett par vi gillade och ska ringa o boka tid nu vid 12 så dom kan komma hit o kolla. Var väldigt dyrt men just nu kastar vi bara pengar i sjön när vi eldar så det känns onödigt. Man vill ju kunna stödvärma när det är kallt inte stjäla värmen...
Just nu går pannan på högtryck och det är inga roliga räkningar vi får nu när det är så kallt!! Vi ser det ändå som ett testår. Nästa år kommer vi ha bytt värmesystem och snart kommer vi kunna stödvärma ordentligt med öppna spisen. Sen är det ju en otrolig myskälla med brasa så då vill man ju göra det ordentligt... :)


En sådan här lutar det åt...Nu i helgen flytspacklades sista biten över golvvärmen i hallen och lilla toan så nu väntar vi spänt på att klinkersen ska komma. Det beställs idag så det tar ett tag men den som väntar på ngt gott :) Ekgolvet är lagt nu iaf i resterande delan av hallen och det blev kanoners!! Helt underbart med trägolv ist för den äckliga plastmattan som låg där innan. Sån känsla! Sen bygger det ihop så fint med våra sovrum med nu när det ligger samma golv...
MYCKET jobb kvar men nu ser man ordentliga resultat iaf :)


Så här ser det nu ut i vår hall...

v 20


Kroppen: Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. På vissa börjar naveln sticka ut en aning.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa.
Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman.

På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.


Fostret: Fostret växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter långt och väger runt 250 gram.

Huden utvecklar nu ett gelélikande lager som kallas vernix, det skyddar huden från fostervattnet. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.

 


Fint mammasmycke...

Detta skulle jag vilja ha, blir kanske längre fram sen :)  Det är så fint tycker jag! Silverplatta med texten "mamma till mirakel" ingraverat på, hängandes i ett läderband el en silverkedja. Hittade detta på Barnlycka.se

Moa ligger i sin säng snart sovandes. Blev lite sent idag pga stopp i brunn nere i tvättstugan. Blev vatten på hela golvet !! Så tröttsamt.....

Blev iaf scones och te till kvällsmat. Underbart gott med nybakta scones, ost och marmelad... Mmmm! Ska snart hoppa i sängen, bara lite förberedelser kvar inför morgondagen att göra :)


Avslutar med en liten bild på den lill* i magen*natti natt*

Lediga dag...

Varit väldigt skönt att varit ledig i dag! Har äntligen kunnat börja jobba igen och det är så skönt, fast det känns i hela kroppen så det är lagom med en 4a dagars vecka att börja med :)

Snö har fallit hela dagen lång så de planer man haft att ge sig ut på vägarna fick ges upp. Väldigt trist men säkrast..... Sandra var här med barnen i fm sen har det vårdats öm kropp och pysslats här hemma. Jo o vi har ELDAT med... :P

Fick frågan idag av svärmor om vi var intresserade av att följa med till Öland i sommar. Självklart blev det ett JAA!! :) Öland är ju superfint! Blir isf med 2 barn i bilen dit, kan knappt förstå det... hihi :)


Älskar dig så min lilla prinsessa!!

*Nyår 2010*

Nyår spenderade vi i Onsala och hade det lugnt o skönt. Alltid lika mysigt och avslappnande att komma "hem" <3 Vi blev bjudna på såå god mat, önskade att jag kunde äta så mycket mer an jag kunde!! :) Moa sov länge på dagen och var vaken vid tolvslaget. Fick hålla tomtebloss o se på MASSA raketer sjutas upp. Var en mycket nöjd liten tjej som somnade alldeles i början på det nya året :)

v 19

Kroppen: Nu börjar du komma halvvägs genom graviditeten. Det kan vara bra att reflektera över sin livssituation och det som ska komma. Tanken förändras från ”nu är jag gravid” till att ”nu väntar jag barn”.

Blodvärdet sjunker och barnet behöver mycket järn. Nästan alla gravida kvinnor behöver ta järntillskott. Blodtrycket kontrolleras regelbundet på barnmorskemottagningen. Det är vanligt att det sjunker lite, eller stannar på samma nivå som tidigare. Om blodtrycket går upp kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning. Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition.

Fostret: Små, ljusa hårstrån så kallade lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.

 

Träningstips

Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.


RSS 2.0