v 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Klagomuren...

Har precis grävt upp mig själv från alla papper... igen...som ska in till försäkringskassan. Har även fått brev om önskade komplettering för att min arbetsgivare anmält mig med en dags felande så det inte stämmer. Sen har min 50 % sjukskrivning gått över till 100 % så då blir det ännu mer papper hit o dit... bla, bla, bla! Dessutom har jag suttit i telefon nu med handläggare från försäkringskassan en bra stund för föräldrapenningsdagar som Oskar tagit ut i dec månad som vi inte fått än. URK vad trött jag på försäkringskassan, önskar att jag slapp ha med dom att göra!!

Har iaf varit hos läkaren idag igen för min svanskota. Hon hade läst en artikel om att det går att spruta in ngt i området runt svanskotan som kunde hjälpa. Hon hade även pratat med ortopeden som skulle kolla upp detta ytterligare. Har fått starkare smärtlindring iaf. Trippelkollat att det inte ska ha ngn inverkan alls på bebisen och det ska det inte ha men känns ändå skit! Försöker ju klara utan så mycket det går men ibland går det inte... Har iaf nu äntligen fått tid hos sjukgymnasten. Inte förräns den 9e mars men en tid iaf, alltid nåt. Vet inte riktigt om jag tror att det kommer hjälpa men allt är värt att prova. Kommer ju ha problemet även efter bebis har kommit ut så det måste ju göras ngt åt. Svanskotan som till 99.9 % kommer gå av igen som med Moa kommer som det känns göra sig ännu mer påminnd efter nästa förlossning... men jag hoppas verkligen inte det....

Ne nog med klagan! Bebis i magen lever loppan iaf. Ett ständigt bufflande i magen så man inte ska glömma att h*n är därinne <3 :) Mycket mer rörelse med denna lilla tjej lr kille än vad det var med Moa... iaf vad jag minns :) Moa pratar mer o mer om bebis i magen och självklart hennes egna bebis i hennes mage med... hihi Ska köpa små blöjor nästa gång vi är o handlar så vi kan ha blöjträning här hemma, Moa är lite bekymrad över var bebisen kommer bajsa :D Konstiga saker de små reflekterar över :)


Bebismage v 26





Fint, fint, fint...

Sitter o kikar lite på IKEAs hemsida. Dessa ljusstakar som jag länge spanat in får det snart bli känner jag. Tycker dom är såå fina med vita ljus i. Har en variant för blockljus här hemma och dom står så fina på tv bänken... :)



SKIMMER Ljusstakar





Fina vita gardiner från Jotex är på väg hem, är beställda inför den efterlängtade VÅREN

Ljust och vårigt ska det snart bli i vårt sovrum :)







 

 

 



v 26


Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.



Jösses.....

Snön bara yr ner från skyn, hur och NÄR ska detta sluta??? 

Var ute en liten stund förut för lite frisk luft iaf tills Moa tröttnade. Usch vad kallt och jekligt men skönt att komma in i värmen sen igen!! Förkylda som bara skam är vi allihopa men idag är det lite bättre iaf. Har inte haft mitt riktiga utbrott än men känner febern i kroppen allt mer. Blir en mycket lugn em/ kväll med skön värme från spisen, slappande, god mat och familjemys ikväll med mängder av tände ljus. Skönt att bara kunna ligga inne och se eländet ute!









108 dagar kvar + -

Här bredvid räknas det ner till förlossning av liten i magen. Känns som en evighet just nu med ständig värk i min trasiga kropp. Usch känns hemskt att det ska vara så här! Hade varit så skönt att bara kunna säga att det är bra för en gångs skull, känner mig som en riktig gnällspik även fast jag försöker tränga bort det hela tiden....

Imorgon ska jag till mvc och lyssna på litens hjärtljud och mäta mage och vägas. Har inte ens vågat ställa mig på vågen här hemma så jag får väl blunda imorgon tills Irene har fört in kilona i datorn... haha :P ne men skämt o sido så bryr jag mig inte men det är klart att man känner av det, speciellt de dagar då man känner sig som en uppblåst köttbulle vissa dagar :) Hade 18 kg + med Moa så det ska jag väl kunna slå! Hejja mig... hahaha :) Ska bli mysigt att höra liten igen iaf även fast h*n känns hela tiden bökandes i magen <3

Idag for vi in till stan jag och Moa efter jag hämtat henne hos sin dagmamma. Har köpt en ny vinterdress till henne då hon vuxit på tok för mycket denna sesong... rackarunge :) Blev en härlig dress med termobyxor och jacka i den självklara färgen ROOOSA. Försökte med svarta byxor iaf men då blev det " neeeej mamma!! " och en djup rynka mellan ögonen... haha <3 :)

Ne nu blir det sängen...




Tiden går fort...

Moa slocknade som ett litet ljus för en stund sen efter kvällsläsningen med lite feber, Oskar håller på att spruta färg på listerna så jag har en liten stund över. Hoppas på en lugnare natt idag och att inte febern stiger. Nätterna har varit väldigt oroliga nu det senaste med nattvandringar, liten torped i sängen som inte ligger still en sekund, toabesök stup i ett och eländig värk som antagligen är här för att stanna. Man känner sig lagom utvilad när man vaknar på morgonen... :P

I morgon ska jag åter igen försöka att jobba. Har varit sjukskriven ett tag nu men ska försöka jobba 50% nu fram tills 7 april. Är inget vidare hoppfull men hade varit väldigt skönt om det går vägen, är verkligen piss att gå hemma hela dagarna o inte kunna göra mycket alls. Är trött på min kropp som bara ställer sig på tvären, är iaf tur man vet att det kommer att ta slut. Hoppas på en framtida operation för min svanskota med sen när allt är över. Kommer ju gå av igen om det inte blir snitt men trodde inte jag skulle känna av det så mycket redan nu.....

Nu ligger äntligen våra fina klinkersplattor i hallen med tack vare underbara föräldrar! <3 Fel färg blev det men såå bra ändå! Vill nog tom säga att det blev så mycket bättre än det hade blivit med de vi igentligen beställt... så det kan bli... :) Nu väntar vi bara på att dra ner rör till källaren så vi kan koppla in golvvärmen, lister lite här o var och dörr/fönsterbyte ( som bara står o väntar i garaget till varmare tider ) sen är det så gott som klart i hallen... typ... *känns lite som never ending story* haha :P


Rörigt på hatthyllan men så är verkligheten :D



Nya vagnen står här uppackad med och väntar ivrigt på liten :)








v 24

Kroppen: Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Papper till höger o vänster....

Håller på att försöker få iordning alla papper här som kommit indrösandes med posten.... Anmälningar till försäkringskassan, olika intyg som ska in hit o dit. Jösses blir helt snurrig av detta!! Pratade med min chef nu precis iaf så allt är iordning på jobbet. Har varit allt för många gånger det har felats både här o var från Arlas sida. Blir lite jobbigt i slutändan när det inte blir ordning på det men nu förhoppningsvis ska det slippas...

Mamma höll på att skrämma ihjäl mig förut när vi pratade när hon sa att mormor ligger på sjukhus!! Usch det var mycket otrevligt och tårarna kom farandes innan jag ens lyssnat klart på vad mamma sa... :´(
Tänker på dig hela tiden mormor!! <3





Nyskurade golv...

Idag har muraren varit här och satt in vår insats till öppna spisen som vi beställt. Blev kanon, kommer bli så fint sen när vi kan måla allt vitt. Kommer bli en enorm skillnad på värme så det väntas ivrigt på att provelda. Måste dock vänta på sotaren för en ny besiktning nu men vi hoppas på att dom har möjlighet att komma inom kort...
Har precis städat bort allt brukdamm som blivit under dagen. Jösses vad det fanns överallt, men med många pauser för lilla kroppen så är det nu färdigt. Värker som attans men nu blir det vila resten av kvällen!

Beställde lite kort häromdagen och dom kom lagom till idag så jag haft lite sysselsättning när muraren varit här. Har lite beslutsångest över vart jag ska sätta de små ramarna med kort. Tänkte börja med en fotovägg i Moas rum först men är nu mer inne på i hallen... Hm men det SVIDER att spika i de nya väggarna så det har bara kommit upp två en så länge, så mesig är jag! haha :P Har beställt tre förstoringar med som ska sitta i trappan men dom ska nog komma innan veckan är slut hoppas jag...


Dessa två har kommit upp iaf :)





v 23


Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.



RSS 2.0