v 35

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.

Saknad...

Igår åkte Moa till Mormor o Morfar för en hel helg utan mamma o pappa. Jisses så tomt det är här hemma, saknar lilla skruttan så otroligt. Vet ju att hon har det kanon och pratade med henne igår och hon var så nöjd så, men det värker lite ändå i mammahjärtat av tomheten <3 :)  Idag ska hon på konfirmation, får se om hon kan lämna ifrån sig presenten, den var både ROSA och hade en ROSETT... hihihi :P

Mammas o pappas lilla hjärta hjälper till att tvätta bilinredning :)


Har precis köpt biobiljetter till ikväll, ska bli roligt att komma iväg lite själva. Blir thaihause i skövde innan bion med så det längtas stort här :D Man är ju inte vana direkt vid att få åka iväg själva utan barn så det ska bli mysigt. Är ju så ruskigt god mat med på Thaihause så risken är väl att man inte kommer ut genom entren sen när vi ska ut, men det löser sig... haha :)

Nedräkningen till bebisankomsten börjar närma sig sitt slut. Kan iof ta många veckor till men tror det kommer bli förlossning innan beräknat. Går in i v 35 imorgon och Moa är född i v 38, då känner man hur nära det kan vara. Kan ju komma snabbare eller ta längre tid med eller som mardrömmen att gå över maxtid med men vi LÄNGTAR! :) Börjar känna lite nervositet ( ganska mycket ) nu inför förlossningen. Har varit hur lugn som helst fram tills nu men nu kommer det krypandes. Många, många tankar som snurrar men tror de flesta känner samma sak mer eller mindre i slutet faktiskt...

Liten mage sägs det men KÄNNS störst i världen :P

v 34


Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

Tiden går...

Känns som jag inte hinner med nåt! Fast det beror nog mer på brist på ork för den är fullständigt slut just nu känns det som. Tur är det iaf att det är skönt väder ute!

Igår ställdes vaggan in i vårt sovrum, bäddades lite provisoriskt bara för att känna på det lite :) Känns faktiskt lite konstigt att det börjar närma sig bebisdags, turen till kss förra veckan gjorde oss lite påminda om att det faktiskt kan hända vad som helst när som helst. Har fortfarande en del saker kvar att förbereda så det kommer ordnas mycket inom snar framtid. Allt löser ju sig om man nu mot förmodan inte skulle ha allt klart men klart att så mycket ( helst allt ) ska vara förberett...

Igår hade stumpan min plockat blommor som hon kom springandes med när jag hämtade henne hos sin dagmamma, mammas lilla hjärta <3
v 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Bebismagen i nuläget, känns EXPLOSIV :)


Första turen till förlossningen...

Ja idag har vi spenderat många timmar på kss i skövde. Allt ser fint ut med bebisen därinne iaf och det är ju huvudsaken!

Känns lite onödigt att vi åkte in nu i efterhand när man vet att det är ok men bättre att ta det säkra före det osäkra.... Började i går kväll då jag kände mig konstig i kroppen och fick såna hiskeliga svettningsattacker. Tänkte inte mera på det för det kan man ju lätt få när man är gravid. Vaknade titt som tätt på natten av att jag hade sån hjärtklappning och ruskig värk i magen. Försökte sova så gott det gick men det ville inte släppa. När jag igen av att Moa kom in så kom jag knappt ur sängen. Hjärtklappningen hade ihop med värken fått sällskap med kraftigt illamående och det kändes som ngt var galet. Pratade med min barnmorska och hon tyckte jag skulle kontakta skövde och dom i sin tur sa att jag skulle komma in för kontroll till förlossningen. Fick ringa Oskar eftersom jag var så ostadig att ta mig in själv. Väl där inne var det första att jag hade för högt blodtryck. Tror aldrig någonsin jag legat för högt utan ist för lågt. Togs blodprover iaf och kurva på bebisens hjärtljud. Satt där o väntade o väntade på den förbannade bocken som sa att proverna skulle läsas. Fick ist kryss hela tiden så vi låg där i 45 min innan vi kunde trycka av maskinen. Återigen blev jag smått orolig eftersom dom sa att det sulle ta 10 - 15 min. Sen låg vi o väntade o väntade på doktorn. Förbannat lång tid det ska ta! Tillsut kom han iaf och då kunde vi pusta ut med att allt såg fint ut med bebisen. Ska in på extra kontroll hos min barnmorska o kolla blodtrycket annars så var det bara vila. Inte för att jag gör så mycket annat nu ändå men ändå... :P Järnvärdet hade sjunkt ytterligare med men det är ju under pågående bahandling med extra b vitamin så det ska det förhoppningsvis fås ordning på...

Mår fortfarande helknepigt så det blir lugnt nu och tidigt hopp i sängen ikväll, hoppas på en bättre dag imorgon... :)v 32

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

O så flyger dom iväg...

eller raka vägen in i sängen som vår lilla påskkärring här hemma... :)

Idag började vi dagen med Moas 3 års kontroll. Allt gick finfint och hon hade allt vuxit en del. Språkkollen gick väl sådär för det var en liten tjej som blev så blyg så, tur att det fanns en mamma som iaf kunde fylla i vad blygisen kunde :)

Moa blev hämtad efter lunchen för lite påskande i Götene hos farmor för att sen komma hem o landa lite, leka med Wilma, bättra på sminket lite och sen ge sig iväg igen med kvasten :P

En trött liten påskkärring som hoppade in i duschen för att bli Moa igen. Hann knappt sätta sig i soffan efteråt förrän ögonen blev för tunga <3 :)


Busiga små påskkärringar...Såå trötter lilla stumpan <3

RSS 2.0